Op.Dr. Ahmet Caymaz | KBB Hastalıkları. Baş & Boyun Cerrahisi Uzmanı – İzmir

drahmetcaymaz

Tükürük Bezi Cerrahisi Nedir?

tukuruk-bezi-cerrahisi

Tükürük Bezi Hastalıkları & Tedavisi

Vücudumuzda ağız bölümünde bulunan tükürük bezleri ağız kuruluğunu önler ve yiyecekleri daha rahat öğütmemize yardımcı olur. Ana tükürük bezleri, tıp dilinde majör tükürük bezleri olarak da adlandırılan kulak önü (parotis), çene altı (sublingual) tükürük bezleri olarak iki gruba ayrılır. Bunun yanı sıra ağız içindeki mukozadan yemek borusuna kadar yaygın şekilde bulunan yüzlerce minör tükürük bezi de mevcuttur. Tükürük bezleri 1000-1500 cc kadar tükürük bezi üretirler. 

Tükürük bezlerinin başlıca hastalıkları enfeksiyonlar, taşlar, tükürük bezi kanalındaki darlıklar ve tümörlerdir. 

TÜKÜRÜK BEZİ CERRAHİSİ NASIL YAPILIR?

Cerrahi olarak en sık uygulanan iki önemli yöntem vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

Parotis (Kulak Önü Tükürük Bezi) Cerrahisi

Parotis bezinin en önemli anatomik özelliği yüz sinirlerinin içinden geçmesidir. Yüz siniri bu tükürük bezini derin ve yüzeysel olarak ikiye ayırır. Söz konusu yüz siniri bezin içerisinde önce iki ana dal sonra da bu dallardan kaynaklanan boyna, ağız köşelerine, yanaklara ve şakaklardan göze giden, kısaca yüzün mimik kaslarını kapsayan ve hareket ettiren toplam 5 dala ayrılır.  Parotis cerrahisini incelikli kılan ve aynı zamanda hastaları endişelendiren de işte bu anatomik özelliktir. Parotis cerrahisinde genel anestezi altında hastaya kulağın hemen önünden başlayıp çene altına doğru uzanan ve ‘S’ harfine benzeyen bir kesi atılır. Daha sonra cilt-ciltaltı geçilip tükürük bezine ulaşılır.  Bazı anatomik nirengi noktalarından yararlanılarak, lup denilen büyüteçler ya da mikroskoplar kullanılarak bezin içerisinde yüz sinirinin ana gövdesi bulunur ve buradan da dalları takip edilir. Sonrasında tümörlü olan bölgeye ulaşılır ve temizlenir. 

Submandibuler Bez (Çene Altı Tükürük Bezi) Cerrahisi

Bu cerrahide hasta genel anestezi altındayken çenenin yaklaşık iki parmak altından bir kesiyle cilt ve ciltaltına geçilerek tükürük bezine ulaşılır. Söz konusu tükürük bezi çevre dokulardan sıyrılarak çıkarılır ve bir dren yerleştirilerek cerrahi kesi yeri estetik prensiplere uygun biçimde dikilir. Ameliyat sonrasında düzenli olarak pansuman yapılması gerekilir. Dren bir-iki gün içinde, dikiş ise bir hafta sonra alınır.

Tükürük Bezi Cerrahisi

İle ilgili daha detaylı bir bilgi almaya ne dersiniz? KBB hastalıkları, baş ve boyun cerrahisi uzmanı Dr. Ahmet Caymaz tarafından detaylı bir ön muayene olmak için hemen aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.