Op.Dr. Ahmet Caymaz | KBB Hastalıkları. Baş & Boyun Cerrahisi Uzmanı – İzmir

Ses ve İşitme Sorunları Nelerdir?

ses-isitmesorunları

Ses Bozukluğu Nedir?

İnsanlar iletişime geçmek için seslerini ve işitme duyularını kullanırlar. Bir yandan sesin kusursuz bir şekilde karşıya iletilmesi, bir yandan da karşıdan gelen sesin en doğru şekilde algılanması gerekmektedir. İnsanlarda ortaya çıkan ses ve işitme bozuklukları hayatlarını direkt olarak etkiler. Sosyal yaşam ve iş hayatında başarıya ulaşmak son derece zor bir hal alır. Bu sebeple de sorunların kısa süre içerisinde çözüme kavuşması gerekli olacaktır.

Ses Bozukluğu Nedir?

Sesin perde, rezonans ya da şiddetinde meydana gelen anormallikler kısaca ses bozukluğu olarak isimlendirilmektedir. Sesteki bozukluk sebebiyle insanlar konuşmakta güçlük çekebilirler. Sesin kısık çıkma problemi ile karşılaşılabilir. Konuşma esnasında nefesin koordinasyonu sağlanamayabilir. Şarkı söyleyen kişiler tiz ya da pes notalara geçişte zorluk çekemeye başlarlar. Boğazda acıma, kaşıntı ya da yanmalar ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin tamamı ses bozukluğunu işaret etmektedir.

Ses Bozukluğu Neden Olur?

İnsanlarda ortaya çıkan ses bozukluğu birçok farklı sebebe bağlanabilir. Akut olarak ortaya çıkan ve kendiliğinden geçen bozukluklar çok yüksek seste bağırma, devamlı olarak konuşma gibi sesin yanlış bir şekilde kullanımından kaynaklanabilmektedir. Bunun yanı sıra ses felci olarak isimlendirilen rahatsızlık da ses sorunlarını ortaya çıkarır. Yüksek oranda alkol ve sigara kullanımı kesinlikle ses kalitesini etliler. Bazı kanser türleri de ses bozukluğuna yol açmaktadır.

Ses Bozukluğundan Korunmak İçin Ne Yapılabilir?

Ses bozukluklarının engellenmesi için günde en az 2 litre su içmek önemlidir. Telefonda konuşma süresinin azaltılması ses bozukluğu yaşamamak için önemlidir. Kalabalık ortamlarda sürekli olarak konuşmaya çalışmak da ses bozukluğunu tetiklediğinden bundan kaçınılması gerekmektedir. Alkol ve sigara tüketiminin sonlandırılması ses sağlığını korur. Sesin yanlış bir şekilde kullanımı engellenmelidir. Yanlış yastık kullanımı dahi insanlarda ses bozukluğu sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Ses Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Ses bozukluğunun tedavisinde birçok farklı yöntemden bahsetmek mümkündür. Hangi tedavinin uygulanacağına ses bozukluğuna sebep olan etmene göre karar verilmektedir. Birçok sorunda ilaç tedavisi yeterli olmaktadır. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahalenin türünde de bazı farklılıklar yaşanır. Bütün bunlara alternatif olarak ses terapileri de başarılı sonuçlar vermektedir.

İşitme Bozukluğu Nedir?

Sesin doğru bir şekilde vücuttan çıkması kadar vücuda doğru bir şekilde girişi ve vücudun algılaması da önemlidir. Gelen sesin yeterli seviyede ya da hiç işitilememesi işitme bozukluğu olarak isimlendirilmektedir. Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen genellikle yaş ilerledikçe kendisini gösteren bir problemdir. Erkeklerde ve kadınlarda görülebilen bir sorun olmasına rağmen erkeklerde görülme oranı daha fazladır. 65 yaş üstü erkeklerde %10 oranında işitme bozuklukları görülebilir.

İşitme Bozukluğu Neden Olur?

İnsanlarda işitme bozukluğu şikayetlerinin ortaya çıkmasının birçok farklı sebebi bulunmaktadır. Ağır ilaçların kullanımı bu bozukluğun sebepleri arasında ilk sırada yer alır. Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar insanlarda işitme kaybına yol açabilir. İdrar sökücü özelliği olan ilaçlarda da bu etki söz konusu olmaktadır. Bunun yanı sıra beyinde ortaya çıkan tümörler duyu organlarını etkileyerek işitme kaybına yol açabilmektedir. Yaşın ilerlemesi, bakteriyel enfeksiyonlar, kafa yaralanmaları, inme ya da genetik sorunlar da işitme bozukluklarının sebepleri arasında satılmaktadır.

İşitme Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

İşitme bozukluklarının tedavisinde genel olarak özel cihazlardan faydalanılmaktadır. İşitme cihazı olarak isimlendirilen cihazlar sesin daha yüksek frekanstan hastalara aktarılmasını sağlamaktadır. Basınç dengeleme tüpleri de işitme bozukluğu tedavisinde sıklıkla tercih edilen seçenekler arasında yer almaktadır. Rahatsızlığın nedenine göre ilaç tedavisi de yeterli görülebilmektedir.

İzmir İşitme Bozukluğu

İle ilgili daha detaylı bir bilgi almaya ne dersiniz? KBB hastalıkları, baş ve boyun cerrahisi uzmanı Dr. Ahmet Caymaz tarafından detaylı bir ön muayene olmak için hemen aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.