Op.Dr. Ahmet Caymaz | KBB Hastalıkları. Baş & Boyun Cerrahisi Uzmanı – İzmir

drahmetcaymaz

Kulak Tüpü Hakkında Merak Edilenler

kulak-tupu

Kulak Tüpü Nedir? Kulak Tüpü Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Sağlıklı bir orta kulak hava ile doludur ancak çeşitli nedenlerden dolayı orta kulak içerisinde yer alan hava basıncı azaldığında orta kulak boşluğunda sıvı birikimi meydana gelir.

Orta kulakta biriken sıvı kişinin işitme kemikçiklerinin hareket kabiliyetini azalttığı için bir süre sonra işitme kaybına yol açar.

Bu aşamada kesin tedavi yöntemi olarak kulak tüpü operasyonu karşımıza çıkmaktadır. Orta kulağa takılan tüp sayesinde hava basıncı düzenlenir ve orta kulak normal fonksiyonlarını yerine getirmeye başlar.

Kulak Tüpü Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler

Tedavi edilmediği durumlarda kalıcı işitme kaybı ve kulak zarının yırtılması gibi ciddi sorunlara yol açan kronik seröz otitis hastalığında en sık uygulanan tedavi metodu orta kulağa kulak tüpü takılmasıdır.

Genellikle 3 ile 10 yaş arasındaki çocuklarda görülen bu durum yetişkinlerde de görülebilmektedir.

Kulak tüpünün takılması işlemi çocuklarda genel anestezi altında yapılırken erişkinlerde daha çok lokal anestezi ile gerçekleştirilir.

Orta kulaktaki hava dengesinin yeniden sağlanması ve kulak tüpünün takılması için ilk olarak mikroskop yardımı ile dış kulaktan içeri girilerek kulak zarı çizilir.

Ulaşılan alanda, zamanla birikmiş olan sıvı dışarı çıkarılır. Son olarak, genellikle 2 mm genişliğinde olan havalandırma tüpü takılır. Takılan kulak tüpünün bir ucu dış kulakta diğer ucu ise orta kulakta olacak şekilde konumlandırılır. Yapılan ameliyat kulak içerisinde gerçekleştirildiği için, kulak dışında herhangi bir fiziki değişim meydana gelmez.

Kulak Tüpü Ameliyatının Faydaları Neler?

Kulak tüpü ameliyatının kişilere sağladığı şüphesiz ki en önemli fayda işitme yetisini eski haline getirmesidir.

Orta kulakta biriken sıvı nedeniyle oluşan işitme kaybı kulak tüpünün takılması ile ortadan kalkar.

Ayrıca hastalarda sık sık meydana gelen orta kulak iltihabı da ameliyat sonrasında önlenmiş olur. Kulak tüpünün takılması ile sıvı ve iltihap sonucunda kişilerde oluşan denge ve konuşma problemleri de giderilmiş olur.

Kulak Tüpünün Kulakta Kalma Süresi Ne Kadar?

Orta kulakta biriken sıvının giderilmesi için yapılan kulak tüpü ameliyatlarından sonra kulak tüpünün ne kadar süre kulakta kalacağı operasyon yapılan kişinin durumuna ve takılan kulak tüpünün cinsine göre farklılık göstermektedir.

Genel olarak daha önce hiç tüp takılmamış hastalar için kısa süreli tüpler tercih edilir. Tüplerin kulak içerisinde kalma süresi ortalama 6 ile 9 ay arasında değişmektedir.

Bu süre zarfından sonra tüpler, kulak içerisinde herhangi bir işlem yapılmasına gerek kalmaksızın kendiliğinden vücuttan atılır. Bazı hastalarda vücut tüpü kendi kendine atamaz. Bu tip durumlarda uzman doktor, hafif anestezi altında (özellikle çocuk hastalarda) tüpü kulak içerisinden alır.

Bazı hastalarda kulak tüpü tekrar eden uygulamalar şeklinde takılabilir. Bu tür hastalarda çok daha uzun süre kulakta kalan t-tüp ürünleri kullanılır. Bu tip tüpler doktor kontrolünde 1 yıldan daha uzun süre kulak içerisinde kalabilir. Aynı şekilde, uzman doktor tedaviyi yeterli gördüğü durumlarda tüpleri kulak içerisinden çıkarır.

Kulak Tüpü Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Kulak tüpü operasyonundan sonra kişilerin dikkat etmeleri gereken en önemli nokta, bir süre kulağın su ile temas etmesinden kaçınılmasıdır. Bu nedenle özellikle duş alırken ya da havuz kullanımında kulak içerisine sıvı girişini engellemek için gereken önlemlerin alınması gerekmektedir. Bunun dışında, doktor hastanın durumuna göre antibiyotik tedavisi uygulayabilmektedir.

İzmir Kulak Tüpü

İle ilgili daha detaylı bir bilgi almaya ne dersiniz? KBB hastalıkları, baş ve boyun cerrahisi uzmanı Dr. Ahmet Caymaz tarafından detaylı bir ön muayene olmak için hemen aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.