Op.Dr. Ahmet Caymaz | KBB Hastalıkları. Baş & Boyun Cerrahisi Uzmanı – İzmir

drahmetcaymaz

Endoskopik DSR Hakkında

endoskopik-dsr

Gözyaşı, göz kapağının altında bulunan bezlerden salgılanan bir sıvıdır.

Göz yüzeyini dolaştıktan sonra göz pınarları dediğimiz oluşumlardan geçerek burnun hemen yanındaki keseciklerde toplanır ve buradan da bir kanalla burun içine ulaşır.

Ağladığımız zaman burnumuzun akmasının sebebi budur. Gözyaşı bezini musluğa, keseyi ise bir havuza benzetecek olursak burnumuza akmasını sağlayan kanal ise havuzun deliği gibi biriken sıvının boşalmasını sağlar.

 

Eğer bu kanal tıkanırsa gözyaşı kesesi dolar ve bir süre sonra göz yaşarmasına neden olur.

Erişkinlerde sık sık göz yaşarmasına sebep olan durum, gözyaşının buruna geçiş sağladığı alandaki tıkanıklıktır. Bu tıkanıklık çoğu zaman keseden sonraki kanalın içindedir. Kesin sebebi bilinmemekle birlikte tıkanıklıklar geçirilen enfeksiyonlara bağlı olarak oluşabilmektedir.

Hastalarda en sık görülen şikayet göz yaşarmasıdır. Göz yaşarması sağlık açısından çok ciddi bir problem olarak düşünülmese de hayat kalitesini olumsuz etkileyen bir durumdur. Ayrıca kesenin içinde biriken ve buruna akamayan gözyaşında mikrop üremesi kolaylaşır.

Bu nedenle, zaman zaman hastaların gözyaşı kesesinde enfeksiyonlar gelişebilir.

Bu durum, göz ve burun arasındaki ağrı, kızarıklık ve şişlikle kendini belli eder ve sağlıklı olmayan bir görüntü yaratır.

Hastaların öncelikle bir göz doktoruna gidip muayene olması ve durumun kanal tıkanıklığına bağlı olduğunun belirlenmesi gerekir. Tanı konulduktan sonra tedavi yöntemine yani ameliyat aşamasına geçilir.

Eski yıllarda bu ameliyat dışarıdan açılan kesiler ile yapılmaktaydı.

İlk olarak, göz ile burun arasındaki deride kesi açılmakta, buradan kese dış duvarına ulaşılmakta ve bu dış duvar açılarak iç duvar burun içine ağızlaştırılmaktaydı.

Ameliyatta asıl amaç iç duvarı ağızlaştırmak olduğu için dış duvarı da açmak gerekiyordu. Bu da bu bölgedeki nazik kaslara zarar verdiği için kesenin bir pompa gibi çalışıp gözyaşını içine çekme fonksiyonunun bozulmasına sebebiyet veriyordu. Bu durum da kanal açık olsa bile göz yaşarmasının bir miktar devam etmesine neden oluyordu.

Ayrıca ciltte bir kesi yapılması ve dikişle kapatılması gerektiğinden yüz bölgesinde dikiş izi kalma olasılığı bulunuyordu.

Yıllar içinde endoskopi kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte daha az doku hasarı sağlanmış ve dikiş izi kalma olasılığı en aza indirgenmiştir. Endoskopik DSR tedavisi bu yönleriyle oldukça başarılı bir tedavi yöntemidir.

Siz de bu sorunu yaşıyorsanız Op. Dr. Ahmet Caymaz Kliniği’nden hemen randevu oluşturarak destek alabilirsiniz.

Endoskopik DSR

İle ilgili daha detaylı bir bilgi almaya ne dersiniz? KBB hastalıkları, baş ve boyun cerrahisi uzmanı Dr. Ahmet Caymaz tarafından detaylı bir ön muayene olmak için hemen aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.